Aan de slag op het waxfestival

20110715-082619.jpg

Na de inleidende oefeningen van gisteren konden we vandaag echt aan de slag. Eerst een uitgebreid ontbijt (bleuberry pancakes with banana zonder bleuberries and banana’s, want die lustten ze niet) in Pepper restaurant. Pepper wordt gedreven door John, een Australier getrouwd met… jawel. Gezellige vent, die een praatje kwam maken en allerlei tips voor de stad had. Daarna naar wat Wats. De eerste stelde niet veel voor, maar de tweede was raak. In wat Pra Manahan werd volop de laatste hand gelegd aan drie grote Wax Candle wagens en talloze kleine Waswerkjes. Echt een community gebeuren, waarbij iedereen helpt om de met stempels gemaakte vormpjes uit te snijden. Die worden vervolgens op de wagens en kaarsen geplakt. Een precisiewerkje waar driekwart van de reisfamilie zich vol overgave op stortte. Uiteraard zaten ze daarmee meteen in het middelpunt van talloze fotograferende Thai en de lokale fotograferende en filmende pers.

20110715-082848.jpg

Ook de tempel draaide op topsnelheid. De religieuze achtergrond van het feest trekt veel volk naar de tempel, dat fors komt offeren. In de grote hal schuifelde een lange rij offeraars op de knieen naar voren waar monnikken overuren draaiden om alle goede gaven te verwerken. En deels te recycleren, want ik kon me niet aan de indruk onttrekken dat de geschenkpakketjes die voor de tempel verkocht werden meerdere retourreizen maakten. Nou ja, hoeveel emmers met een stuk zeep, tube tandpasta, oranje jurk en fles slaolie kan een gemiddeld klooster aan? Midden in de centrale hal van de Wat wordt een maaltijd geserveerd en ik ontkom er niet aan om mee te eten. Dan merk je pas hoe spicy de Isaan keuken echt is.

We pikken nog een tempel mee en houden een korte siesta. Da’s een eufemisme voor Nintendo DS’n. Daarna terug naar het park, omdat daar de wagens beginnen aan te komen. Dat gaat gepaard met veel geroep, speciale bamboestokdragers om de electriciteitsleidingen weg te houden en een muziek en dansgroep om herrie te maken. Het zal de geesten wel op een afstand houden. In het park wordt alles voorbereid voor de aankomst van de kaars van de koning. De lokale strijdkrachten zijn opgetrommeld samen met 1500 muzikanten. De kaars van de koning is de prijs voor de mooiste wagen en die wordt morgen uitgereikt. Nadat alle wagens zijn gearriveerd worden ze mooi uitgelicht en begint het flaneren en foto’s maken door duizenden Thai. En negen buitenlandse toeristen, waarvan wij ongeveer de helft zijjn dus. De vrijwillige toeristenpolitie (waaronder twee Nederlanders) is met meer man. Het is groot feest en dan moet de optocht morgen nog beginnen.

20110715-084104.jpg

Over Reisfamilie

Graag onderweg
Dit bericht werd geplaatst in Thailand en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.