Potten en potjes

20110722-063121.jpg

Gisteren vroeg op en als een speer naar het busstation. Het absolute record ’s ochtends klaarmaken is wel gebroken, ook omdat we het ontbijt in het hotel overslaan. We staan dan ook royaal op tijd bij de bus naar Udon Thani. Tijd dus voor nog wat busontbijtinkopen. En het winkeltje heeft ook Nescafé, al zit de suiker en melk er al voorgemengd door. Oefenkoffie zeg maar. De busreis naar Udon Thani duurt 5 uur. We eten chocopops die je heel goed in je mond met melk kunt mengen en cake. We DS’n wat, lezen Asterix en Aspe op de iPad en mama leest voor uit “De bende van rode Zora”. Bij aankomst in Udon zien we de eerste grote gele M sinds Bangkok, dus de lunchlokatie is bepaald. Van het busstation naar het Paradise hotel is drie minuten. Het hotel wordt compleet, maar dan ook compleet gerenoveerd. Het is zo nieuw, dat het nog niet af is. Alleen de begane grond en derde verdieping zijn in gebruik, aan een en twee wordt nog discreet gewerkt. Mooie inrichting, boutique heet dat tegenwoordig en een heerlijk zwembadje.

In de jaren 60 was het hotel ook nieuw en uitermate populair bij de Amerikaanse troepen die hier gelegerd waren. Vanaf het vliegveld van Udon Thani bombardeerde de Amerikaanse luchtmacht Noord Vietnam. Het hotel had een zwembad in de vorm van een hart, waar altijd wel militairen zwommen. Op de terugvlucht vanaf Vietnam probeerden de piloten het zwembad te bombardeerden met rollen WC-papier. Nadat de vliegtuigen eind van de middag terugkwamen ging de bemanning meteen de stad in om te stappen en te kijken of ze een vriendinnetje konden vinden. De techneuten moesten dan aan de slag om de vliegtuigen te onderhouden en tegen de tijd dat zij aan het bier konden waren alle leuke meisjes al weg. Het zwembad van het Paradise werd ’s avonds “Bay of Pigs” genoemd, omdat er ook voor niet kieskeurige techneuten altijd nog wel wat te vinden was.

Maar goed. Potten en potjes. Voor cultuur moeten we vandaag het platteland weer op. In 1963 struikelde in Ban Chiang een Amerikaanse antropologiestudent over een boomwortel en viel met zijn neus in wat potscherven. Die liet hij zien aan een archeoloog, die meteen in opperste staat van opwinding raakte. De student had ontdekt wat de locals al lang wisten, namelijk dat er veel potscherven in de grond zaten. En niet alleen potscherven, maar ook hele potten, graven en overblijfselen van een cultuur die 5000 jaar teruggaat. Het is het oudste bewijs van bewoning in Thailand. De site werd de eerste jaren na ontdekking massaal geplunderd, maar nadat de koning zich ermee ging bemoeien werd het onderzoek gereguleerd. Tegenwoordig staat Ban Chiang op de werelderfgoedlijst van UNESCO. En op ons bezoeklijstje voor vandaag. Het is en lief dorpje, met een mooi museum en een gepreserveerde opgraving.

De locals verkopen tegenwoordig lookalikes van de 5000 jaa oude potten in de maten 2 centimeter tot 2 meter. In een ban de winkeltjes zit een man potjes te schilderen en wij mogen meehelpen. Mama maakt een traditioneel patroon. Marit schildert een olifant en Frank maakt een Starwarspotje. Bij terugkeer in het hotel is het lekker zwemmen in het nieuwe zwembad. Een nanacouple probeer de sfeer van de sixties te recreëren. Maar die negeren wij. Zo goed als mogelijk.

20110722-063951.jpg

Advertenties

Over Reisfamilie

Graag onderweg
Dit bericht werd geplaatst in thailand en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Potten en potjes

  1. Helma zegt:

    Ha reisfamilie,
    Leuk dat jullie zo genieten in de Isaan. Grappig dat we de route gelijktijdig (vrijwel) precies andersom hebben gedaan. En jammer dat we elkaar net zijn misgelopen in Ubon.
    Wij zijn nu inmiddels weer in Bangkok en kijken terug op een paar heerlijke weken in dat gebied. Een aanrader voor iedereen. Vanavond vliegen wij terug naar Nederland. Heel veel reisplezier nog!
    Groeten van de Oomsjes uit Mijdrecht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s