Chang revisited

20110725-095728.jpg

Na de vorige olifantenervaring bij Surin hadden we voorlopig genoeg pijltjesgooiende en schilderende dikhuiden meegemaakt. Maar op tripadvisor.com lazen we dat in de buurt van Kancanaburi een olifantenopvangkamp zit. Op de website http://www.elephantsworld.org lijkt deze stek erg op Elephant Nature Park in Chiang Mai, dus we bellen om te boeken. We hebben contact met Agnes, een Nederlandse vrijwilligster, die sinds twee jaar met en voor het park werkt.

Agnes Verheek en haar man Jan zijn geemigreerd naar Thailand. Twee jaar geleden waren ze bij de brug over de River Kwai, waar ze een geketende, ondervoede en verwaarloosde olifant aantroffen, die moest bedelen bij toeristen. Jan en Agnes lieten meteen een tuktuk eten aanrukken voor het dier. Maar ze vonden dit onvoloende, dus scharrelden ze met sponsors geld bij elkaar om de olifant te kopen. Het plan was om de olifant naar ENP te brengen, maar lokale Thai vertelden dat ze niet zover hoefden te gaan. 35 kilometer ten noorden van Kancha zat al een opvangkamp.

Elephant’s World, opgericht door dierenarts Dr. Samart Prasitphol, is een opvangkamp voor oude, zieke, gehandicapte, misbruikte, illegale en straatolifanten. De dieren hoeven niet meer te werken en kunnen een vrolijk leven leiden in een natuurlijke omgeving. Sinds ze in 2009 “hun” olifant er afleverden steunen Jan en Agnes als vrijwilligers het Park. Agnes heeft er haar levenswerk an gemaakt en is er dagelijks te vinden om bezoekers rond te leiden, Jan is daartoe door een ernstige ziekte helaas niet meer in staat.

We worden opgepikt in ons guesthouse en met een luxe songthaew (ja, die zijn er) naar het park gebracht. Met twee andere Nederlandse families, en twee Engelse zussen, Twee Nederlandse vriendinnen en een Belgische moeder en haar dochter brengen we een gezellige dag door in het park met het mee helpen verzorgen van de olifanten. Het thema is olifanten zijn er nie voor mensen, mensen zijn er voor olifanten. We kijken naar het ochtendmodderbad. We wassen en snijden voer, koken rijst voor oude olifanten zonder tanden en voeren de dieren.

20110725-103248.jpg

Na een prima lunch voor de tweevoeters rijden we met een truck naar een bananenveld om uitgeproduceerde bananenbomen te kappen. Ook die worden aan de dieren gevoerd. Eigenlijk moet zo’n olifant de hele dag eten om een beetje op zijn ideale gewicht te blijven. Een BMI net onder de 500, daar is niks mis mee. Na de uitleg en praktische hulp bij de medische verzoring is het hoogtepunt van de dag het badderen van en met de olifanten.

Een heel plezierige en ontspannen dag. Goede uitleg. Leuke olifanten. Gezellig met elkaar spelende kinderen. Aardig personeel en vrijwilligers. Kortom een aanrader. Want wie wil er nou niet met een olifant knuffelen?

20110725-105431.jpg

Over Reisfamilie

Graag onderweg
Dit bericht werd geplaatst in Thailand en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Chang revisited

  1. Patricia (thailand.reisforum zegt:

    Hoi Hans,
    Weer zo een mooi verhaal van aan leuke dag uit jullie vakantie, in de buurt van Chiang Mai hebben we ook zoiets mogen meemaken vorig jaar het brengt weer leuke herinneringen boven.
    Geniet nog lekker verder, daar genieten wij ook van 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.