Komt U van den Leynbaan?

20130725-175713.jpg

Het is wonderbaarlijk egocentrisch hoe we bepaalde plekken na een succesje meteen weten te definiëren als “Nederlands”. Zo is New York eigenlijk nog steeds Nieuw Amsterdam en de Alpe d’Huez een Nederlandse berg. Zo ook Galle in het zuidwesten van Sri Lanka. Dat de plek gezegend was met een natuurlijk haven wisten de locals al lang; de stad bestond waarschijnlijk al voor onze (westerse) jaartelling. In 1505 ontdekten verdwaalde Portugezen per ongeluk Sri Lanka en maakten gebruik van dezelfde haven.

20130725-183546.jpg
Maar Galle is een ‘Nederlandse’ stad sinds ‘wij’ de stad in 1640 op de Portugezen veroverden en er een tussenstop voor Indië van maakten. En uiteraard werd de stad meteen maar flink verbeterd. Het Portugese prutsfortje werd vervangen door een degelijke omwalling, die bijna vier eeuwen later nog steeds stand houdt. Zo degelijk gebouwd, dat de oude stad nauwelijks geleden heeft onder de tsunami van 2004, terwijl in het naastgelegen busstation veel mensen om het leven kwamen. De stad was zijn tijd ver vooruit met eigen riolering, die twee keer per dag werd schoongespoeld door de zee. In 1796 konden de Engelsen de stad van de Nederlnaders overnemen, omdat die op dat moment thuis wat drukker waren met de Fransen.

20130725-182108.jpg
In combinatie met jetlag kost het ochtendritueel de nodige tijd, dus het duurt tot half twaalf voordat we in de tuktuk naar Galle zitten. Het duurt 16 kilometer en een half uurtje over de kustweg voordat we afgezet worden bij de oude omwalling. Inderdaad stevig gebouwd, kan zo nog een paar eeuwen mee. Binnen de omwalling is het leuk en rustig wandelen door een grotendeels bewaard gebleven 18e en 19e eeuwse stad. Veel huizen zijn goed gerestaureerd en hoewel de stad commercieel goed uitgebaat wordt met hotels, guesthouses en juweliers, wordt dat wel smaakvol gedaan; het is geen Volendam. Ook de aantallen toeristen vallen mee, al is het geen 1989, toen Hans hier voor de laatse keer was. Toen was hij er als blanke helemaal in zijn eentje, omdat door de verkiezingen en het bijbehorende geweld het toerisme helemaal ingestort was.

20130725-210329.jpg
We wandelen. Bezoeken een 350 jaar oud Nederlands huis. Kunnen zomaar vanaf de straat in de rechtbank binnen kijken. Drinken een lime-soda en zien in de oude Hervormde kerk dat in de tropen er ook veel mensen jong stierven. Terug in het huis is het weer zwemmen en genieten van de kookkunsten van Roshan.

20130725-205719.jpg

Over Reisfamilie

Graag onderweg
Dit bericht werd geplaatst in Sri Lanka en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.