Als je één dagoba kent…..

20130801-113547.jpg
Een Dagoba of Dagobe is een boeddhistische herdenkingplaats, waarin resten van een heilige worden bewaard. Dat kan as zijn, maar ook een haar, een sleutelbeen of en tand. In principe moeten ze de vorm van een druppel hebben, maar er staat meestal ook een torentje op. Overal ter wereld kom je Dagoba’s tegen, maar de meeste natuurlijk in Azië (hèhè). In Anuradahpura staan een paar joekels van baksteen. In de oudheid waren alleen de pyramides van Gizeh groter. En dat er zoveel in Anuradhapura staan is ook niet toevallig.

20130801-114756.jpg
De oorpsronkelijke, prehistorische bevolking van Sri Lanka is nooit een partij geweest voor binnenvallende Indiers. Rond 500 voor christus viel een Bengaalse koning Sri Lanka binnen. Het was geen massa invasie, met 700 man, maar toch lukte het om de macht over te nemen. Zijn nazaten vestigden In 380 voor christus in Anuradhapura de hoofdstad, die dat bijna 1400 jaar blijven. Niet onder dezelfde dynastie overigens; regelmatig werd stuivertje gewisseld tussen singhalezen, tamils en indiërs. Het conflict met de Tamil Tijgers heeft duidelijk oude wortels. De stad was zorgvuldig gepland, besloeg meerdere vierkante kilometer en na de komst van het Boeddhisme naar Sri Lanka werd het ook het spirituele centrum. Er was de Indiase keizer Ashoka veel aan gelegen om Sri Lanka aan zich te binden, dus hij schonk diverse relieken aan het eiland. En die moeten ondergebracht worden in dagobes, waarvan de hoogste meer dan 80 meter haalt.

20130801-120547.jpg
Het schijnt dat er genoeg bakstenen inzitten om een drie meter hoge muur van Londen naar Edinburgh te bouwen. Al kun je je wel afvragen waarom je dat zou moeten willen. Er waren trouwens ook monnikken die die enorme dagobes allemaal teveel van het goede vonden en ook de levensstijl van de hoofdstadmonnikken veel te luxe. Ze richten een paar kilometer buiten de stad hun eigen, sobere kloosters in. Om duidelijk te maken wat ze van de luxe broeders vonden maakten ze urinoirs met daarin afbeeldingen van juwelen en edelstenen. Wel een heel letterlijke vorm van afzeiken.

20130801-194625.jpg
Van de oude stad zijn cooral de religieuse gebouwen bewaard gebleven. We maken een rondje met een tuktuk, want een ticket a €20,00 pp is maar een dag geldig. Het is behoorlijk warm met een graad of 33, dus de stenen rondom de dagoba’s warmen zo hard op dat je er een ei op kunt bakken. Of je voetzoelen, want uit respect moeten de schoenen uit. De kids hebben het na dagoba nummer vier dan ook wel gehad.

20130801-195229.jpg
En kapen de autorikshaw.

20130801-205837.jpg
Dag drie maken we nog een rondje langs de bezienswaardigheden die niet onder het speciale ticket vallen. De rocktemple is een van de oudste van Sri Lanka en half in een (jawel) rots gebouwd. Daarna tukken we door naar de Bodhiboom. Volgens de overlevering zat Boeddha onder een Bodhi te mediteren toen hij tot verlichting kwam. Ashoka schonk een stekje van de originele boom aan Sri Lanka en terwijl de originele boom allang verdwenen is, houdt de nazaat in Anuradhapura het al dik 2000 jaar uit. De boom tekt dagelijks vele honderden pelgrims en op hoogtijdagen zelfs tienduizenden.

20130801-210406.jpg

20130801-210736.jpg
We wandelen in de ondergaande zon door het park, waar monnikken en pelgrims met lotusbloemen onderweg zijn naar de bodhiboom. We drinken milktea bij een stalletje, waar Marit oorbellen als cadeautje krijgt van een handelaar. Goede truc, behalve als je het boek “Influence” van Robert Cialdini (ook) gelezen hebt. Met de tuktuk terug naar de nieuwe stad, waar Marit en Frank voor de derde keer pasta carbonara eten bij Cassrole. De ouders niet, want de vorige keer vielen de andere gerechten nogal tegen. We nemen een Singhalese afhaalmaaltijd mee en eten die lekker op in het hotel.

20130801-212003.jpg
Met zijn tweeën goed gegeten voor € 2,80, inclusief bier.

Over Reisfamilie

Graag onderweg
Dit bericht werd geplaatst in Sri Lanka en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Als je één dagoba kent…..

  1. Arco en Daniël zegt:

    Luitjes, het is hier ook 33 graden….dus niets nieuws onder de zon. Ben wel benieuwd wanneer we de eerste Dagobe op de KHK gaan bouwen. Kunnen we relikwieën of anderszins van illustere C’n LAS of C’n CDC (en straks de C’n DMO?) in bewaren.

    Dank overigens voor jullie leuke en leerzame verslagen. Los van het feit dat het leu kis om te lezen, leren we er ook weer wat van!!

    Arco en Daniël

  2. Marit Damen zegt:

    Ik vond dia dagoba’s (persoonlijk) heeeeeeel erg saaaaai gaap maar nu zitten we in een mooi appartementje maar die dagoba’s zijn echt zooooooo saai want ze zijn echt (letterlijk) allemaal hetzelfde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.