Going back in time; toerist in 1989.

20130810-191136.jpg
We hebben een rustig dagje. We hebben twee mooie boeketten gehad vanwege de schoonmaak. Marit krijgt bezoek van een tjiktjak op de bank (gillen!) en we wandelen naar Kandy. Morgen begint in Kandy de jaarlijkse Perahera; een tiendaags festival waarbij De Tand, nou ja, een replica, in een processie de stad wordt rondgedragen. De artiesten beginnen te arriveren, sommige met zwaar transport als hierboven. Wij maken een shoprondje door de stad en merken dat ook de toeristen in grote getale beginnen toe te stromen. Dat was in 1989 wel anders.

Flashback
20130810-191522.jpg
In 1988 had Hans vanwege drukte en vacatures op het werk geen vakantie gehad. Met enige emotionele chantage lukte het om in 1989 5,5 week verlof te regelen. Het doel was een bezoek aan Ingrid B. in Thailand, afzakken door Thailand en Maleisië en terug vanaf Singapore. Ik vloog lekker goedkoop Air Lanka, de inmiddels failliet gegane voorganger van Sri Lankan Airlines en kreeg een free stopover aangeboden op Sri Lanka. Ingrid deed vrijwilligerswerk in Thailand in de toen nog straatarme Isaan. Na een gezellige week in Tha Rae en drie weken in Thailand en Maleisië vloog ik door naar Sri Lanka. Vakantie in Azië was in die tijd echt offline. Liever gezegd; als je een telefoonlijn naar huis wilde, dan moest je die van tevoren reserveren. Ik wist bij god niet wat er in de wereld aan de hand was en dat was best lekker.
20130810-192712.jpg
Het vliegtuig naar Sri Lanka was bijna leeg, dus gaat u maar zitten waar u wilt (business natuurlijk) en kunnen we nog wat te drinken voor u verzorgen? Licht vrolijk kwam ik om een uur of acht ’s avonds aan. In Colombo gingen de meeste passagiers in transit en was ik een van de zes passagiers en de enige blanke die bij de bagageband stond. Met de taxi ging ik naar het guesthouse, dat ik dik twee maanden tevoren per brief (jawel) had gereserveerd. “We did not expect you sir” zei de vader van de familie die het guesthouse runde. En waarom dan niet? “Because of the situation”.

20130810-193131.jpg
Die situatie bleek na de eerste democratische verkiezingen in 12 jaar behoorlijk uit de hand te zijn gelopen. De politieke tak van de Tamil Tijgers was er niet aan te pas gekomen en dus waren er rellen, gevechten en aanslagen geweest in de weken dat ik in Thailand en Maleisië zat. Volgens officiële bronnen waren er 53 mensen om het leven gekomen, maar in werkelijkheid veel meer. But now everything is under control”. Niet eerder had ik iemand zo weinig overtuigd horen liegen.
Uiteindelijk viel het allemaal mee. Op drie Duitse archeologen in Anuradhapura en een adopterend Nederlands stel was ik 12 dagen de enige blanke die ik tegenkwam. Vanwege de dreiging stonden er overal roadblocks, waar iedereen op de bus zijn hele hebben en houden moest uitpakken. Nou ja, behalve ik; ik kreeg thee van de roadblockcommandant. In Galle kreeg ik een rondleiding met uitleg in de rechtbank. In Anuradhapura hoefde ik niet te betalen, want voor één man deden ze het ticketoffice niet open. Iedereen was extra vriendelijk en gastvrij voor die malle toerist die zomaar tijdens de “situation” Sri Lanka bezocht. Bij de zwaarbewaakte Perahera kon ik lekker op het trottoir zitten kijken, terwijl moeders niet alleen hun eigen familie voederden, maar ook die toerist.
“De” toerist van 1989.

Over Reisfamilie

Graag onderweg
Dit bericht werd geplaatst in Sri Lanka en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.