Olifanten, priesters, vuur en heel veel dansers

20130814-120406.jpg
Een Perahera is een processie. Perahera’s worden overal in Sri Lanka gehouden, maar die van Kandy is absoluut de grootse. Er wordt gezegd dat het ook een van de grootse festivals in Azië is en dat zou zomaar kunnen. Al vlakken we natuurlijk ook het Wax Candle Festival in Thailand niet uit.
Er worden al perahera’s gehouden sinds de derde eeuw voor christus. Oorspronkelijk waren het Hindufeesten om de vier devalees (tempels) te eren. De ‘moderne’ Kandy Esala Perahera is gestart in 1775. Zoals eerder gemeld werd de tand van Boeddha gezien als het teken van souvereiniteit van de Singhalese vorsten. De vorst zelf beschouwde de tand weer als persoonlijk bezit, waar hij af en toe eens lekker naar ging zitten kijken. Om het volk ook de kans te gunnen een blik op de tand te werpen (nou ja, het tandenkistje), besloot Kirti Sri Rajasinghe de tand in processie door de straten te laten voeren. De optocht heeft nog steeds hindutrekken, maar is meer en meer geannexeerd door de Boeddhisten, een proces dat zich de laatste jaren steeds nadrukkelijker voltrekt. Kon je 20 jaar geleden nog kijken met een iertje in de hand, nu wordt er geen alcohol meer verkocht.

20130814-174736.jpg
Wij zijn een uur of drie voor de start van de Perahera in het centrum. Dan zitten er al vrij veel mensen op de stoep om een plaatsje zeker te stellen. Hoe verder in de periode van 10 dagen, hoe uitgebreider de processie wordt en hoe eerder mensen al een plekje reserveren. De laatste dag worden er een miljoen mensen verwacgt en zitten er om acht uur ’s morgens al mensen op het trottoir.

20130814-175219.jpg
Wij hebben gereserveerde plekken en zitten op de eerste rij van de tweede verdieping van het Midland restaurant met een prima uitzicht. Voordat we gaan zitten tekenen Marit en Frank strips in het kantiortje van het restaurant. Hans gaat socializen met wat politieofficieren en komt erachter dat tijdens de Perahera 8000 agenten worden ingezet. Om 19.20 uur, de astrologisch beste tijd van deze dag wordt er een kanon afgevuurd en start de Perahera. Een kwartiertje later is hij bij onze plek.

De Perahera wordt aangekondigd met knallende zweepslagen, gevolgd door jongleurs, die enge dingen doen met vuur. Vuur is toch wel een thema: de processie wordt traditioneel verlicht door vuurkorven gevuld met kokosnoten en kerosine. Dat is niet zonder risico: het Rode Kruis is dik aanwezig. Soms gaat het echt mis: in 1959 stapte een olifant op een brandende kool en sloeg op hol. In de paniek kwamen 20 mensen om het leven en werden er honderden gewond.

De olifanten gedragen zich vandaag keurig. Er zijn er zeker 60, afgewisseld met een paar duizend dansers en trommelaars. De processie trekt twee uur langs en verveeld geen moment. De dansgroepen studeren ieder jaar een eigen, nieuwe routine in. Per groep heb je ook verschillende dansen. De trommelaars zorgen voor een opzwepend ritme en de dansers moeten redelijk kapot zijn aan het einde van de avond. De olifanten lopen daar rustig tussendoor, al dan niet uitgerust met LED-verlichting. Er zijn erbij die hun kop vrolijk meebewegen op de maat van de muziek. Na dik twee uur wordt het spektakel afgesloten met de drie grootste olifanten, waarvan de middelste de (replica) tandenkist draagt. Geweldige en indrukwekkende avond.

Over Reisfamilie

Graag onderweg
Dit bericht werd geplaatst in Sri Lanka en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Olifanten, priesters, vuur en heel veel dansers

 1. Jan en Ingrid zegt:

  Opnieuw een ontzettend mooie en gave beleving meegemaakt. Uniek wat jullie (met de kinderen) doen. Die zullen zich nog jaren al die prachtige reizen herinneren. Greetz. Jan en Ingrid

 2. Alain Castermans zegt:

  Hoi Hans! Inmiddels zijn wij weer in Apeldoorn. Voorspoedige terugvlucht gehad maar vanochtend wel vroeg wakker ivm het tijdverscil met Sri Lanka. Geweldig leuk om jouw foto en filmbeelden (met geluid!) te zien van de Paherera in Kandy. Jammer dat we dit gemist hebben, maar we moesten nu eenmaal op tijd terug zijn ivm de Keiweek van Stijn in Groningen als 1e jaars student. Op deze manier hebben we er toch nog iets van meegekregen! Overigens staan er op meerdere strategische posities langs de route in Kandy “vets” met verdovigings geweren om evt. op hol geslagen olifanten, uit te kunnen schakelen. Het begrip “Lessons learned” wordt dus ook in Sri Lanka daadwerkelijk toegepast!
  Groeten en nog fijnebdagen!
  Alain en familie.

 3. Ingrid Dirks zegt:

  Weer een mooi verhaal! Geniet nog lekker daar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.