Frank en Marit op de catwalk

20130816-214230.jpg
Na het bezoek van Raj en Margret gaan we naar het Thee-museum een kilometer of vier zuid van Kandy. Het is een oude theefabriek, die keurig gerestaureerd is en vervolgens omgebouwd tot (inderdaad) museum. We krijgen een privérondleidng van een vriendelijke Singhalese. Thee is een relatief jonge bedrijfstak in Sri Lanka. Tot 1870-1875 werd er vooral koffie verbouwd. De koffieplantages werden echter aangetast door ziektes en het was koffieboer James Taylor die naar Darjeeling in India trok en de thee naar Sri Lanka haalde.

20130816-215012.jpg
James Taylor mag dan de thee naar Sri Lanka hebben gehaald, het was Sir Thomas Lipton die Sri Lanka kwa thee op de wereldkaart zette. Lipton een ondernemend baasje. Op 14 jarige leeftijd vertrok hij naar de VS waar hij 5 jaar op een boerderij werkte. Na terugkeer in 1871 begon hij kruidenierswinkel in Glasgow. Met aardige publiciteitsstunts wist hij zijn bedrijf snel uit te breiden. Zo liet hij varkens door de starten lopen met een bord op de rug met daarop: “Mijn heerlijke Ierse bacon is op we naar Lipton’s”. In 1880 bezat hij 20 winkels, in 1890 meer dan 300. In 1889 ging Lipton stunten met thee. Hij verkocht die voor 1/3 van de gangbare prijs. Binnen twee jaar verkocht hij 5 miljoen kilo thee. Op weg naar Australië in 1890 stopte hij in Sri Lanka en kocht vijf failliete theeplantages. Op die manier wist hij de tussenhandel uit te schakelen en door slimme marketing en eigen verpakkingen (ook nieuw voor die tijd) wist hij in Engeland en de koloniën het grootste theemerk te worden. Dat hij daarmee de lekkerdere Chinese thee uit de markt stootte boeide hem weinig. Het verklaard wel de voorkeur van de Engelsen voor de minder subtiele Ceylonthee, die vervolgens met een sloot melk gedronken moet worden.

20130816-220333.jpg
Wat minder handig was, was dat Lipton in het VK de thee alleen in zijn eigen winkels verkocht. Met de opkomst van andere supermarkten en theemerken verdween Lipton nagenoeg uit Engeland. Da’s des te opmerkelijker, omdat Lipton in Azië nog steeds marktleider is.

20130816-220744.jpg
Kijk, zo leer je weer eens wat. Een catwalk werd dus gebruikt om maandelijks het dak van de theefabriek te inspecteren.

20130816-221051.jpg
En tegenwoordig lopen modellen over de catwalk, of je kunt er een spannende wandeling over maken in het theemuseum in Kandy.

Over Reisfamilie

Graag onderweg
Dit bericht werd geplaatst in Sri Lanka en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.