Touring Toledo met Frank en Marit van de Sunweb

20140509-190319.jpgWe hebben weliswaar een heel mooi apartement in Toledo, maar de stad is ook een populaire schoolreis bestemming. Voor de wat oudere scholieren zullen we maar zeggen. De laatste groep kwam rond 03.15 uit de stad en ook de collega’s die keurig verspreid vanaf 23.30 uit de stad kwamen wisten Mirjam en Hans goed wakker te houden. Marit en Frank sliepen aan de achterzijde van het optrekje en daar was het wel rustig.

20140509-190423.jpg Frank en Marit waren dus wel uitgeslapen, speelden Sunweb reisleider vandaag en verzorgden de rondleiding door het vestingstadje.

20140509-190827.jpg
Om de toeristen niet teveel te vermoeien, zijn er zes roltrappen die naar de bovenstad voeren. Toledo is redelijk in Middeleeuwse sfeer bewaard gebleven, waardoor alles goed te belopen is, maar de straatjes ook erg nauw. Overigens zien de inwoners zelf er geen been in om met de auto de stad in te rijden. Je ziet dan weer wel weinig auto’s zonder beschadigde achteruitkijkspiegels en als toerist moet je regelmatig een portiek in springen om zo’n local te vermijden.

20140509-191527.jpgWe bezoeken het Alcazar, waar tegenwoordig het Militair Museum is gevestigd. Met opmerkelijk weinig aandacht voor de Spaanse Burgeroorlog. Al weten we nu wel dat Franco maar 1,45 meter mat. Waarin een groot dictator niet zo groot was dus. Verder veel historische aandacht voor alle Spaanse overwinningen op de Moren ten zuiden en verder alles wat er overwonnen kon worden ten noorden van Spanje. De overgave van Nreda (zie de maquette) kwam een aantal keren terug. Verloren hebben ze nooit.

20140509-192102.jpg Via het typosch Spaanse tapasrestaurant McDonalds (de reisleiders bepalen waar er gegeten wordt) kwamen we terecht bij de Katherdaal van Toledo. Woorden schieten tekort om de grootsheid, pracht en praal te beschrijven van deze kerk, waarover meer dan 260 jaar gebouwd is.

20140509-192448.jpg In de Kathedraal zie je nog duidelijk Moorse invloeden (zoals het plafond hierboven), maar verder is hij vooral heel erg Katholiek, met een hoeveelheid kunst en schilderijen waar je ergens anders een fors museum mee zo kunnen vullen. En ondat je in Toledo niet kunt ontsnappen aan El Greco (400 jaar geleden gestorven El Grecojaar dit jaar) ook maar een schilderij van El Greco uit de Kathedraal:

20140509-192815.jpg De tijdgenoten van de Griekse schilder vonden er maar niet veel aan. Het thema beviel ze niet (de ontkleding van Christus net voor de kruisiging). Er was te weinig aandacht voor Christus van de omstanders en wat deden die drie Maria’s eigenlijk op het schilderij? Tegenwoordig word het werk meer op waarde geschat als toppunt van renaissancekunst door het geweldige gebruik van licht en donker.

Over Reisfamilie

Graag onderweg
Dit bericht werd geplaatst in Spanje en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.