Everything is bigger

20150507-141152.jpg
We ontbijten opnieuw met koffiekoeken van Starbucks en pakken voor de laatste keer de rugzakken in. Vanavond vliegen we terug, maar gelukkig is het niet alleen een reisdag. Op Dulles Airport ligt het Steven F. Udvar Hazy-Centrum. Udvar Hazy is een van de Smithsonians en weer gratis te bezoeken, als je de 15 dollar parkeerkosten niet meetelt. Die lijken trouwens meer bedoelt om langparkeerders te weren die voor het vliegveld zelf komen te weren, dan om er geld mee te verdienen.

20150507-142652.jpg
Het plan om de vliegtuig- en ruimteafdeling van het Smithsonian uit te breiden bestond al heel lang. Maar er moest wel geld voor gevonden worden en hoewel de federale overheid best veel geld in het Smithsonian stopt, betaalt ze niet alles. In 1999 kwam er opeens schot in de zaak toen Meneer Udvar Hazy 66 miljoen dollar voor een nieuw museum beschikbaar stelde. Udvar Hazy had zijn geld verdiend in de vliegtuig-lease business en wilde er zoals zoveel rijke Amerikanen iets filantropisch mee doen. Dan is een eigen musem niet slecht, hoewel de uiteindelijke bouw van de annex 311 miljoen dollar kostte. Niet verwonderlijk dus dat het museum ook een Boeing-hall en een McDonell-Douglas-hall heeft en nog wat halletjes en plekjes waar een persoons- of bedrijfsnaam aan hangt.

20150507-143443.jpg
Ooit vertelde Mr Deevan van de “See India Foundation” in Cochin, Kerala dat “Everything iis biigger in Iindia”. Nou had hij het toen vooral over de borsten op tempelbeelden, maar not everything is bigger dus. De hallen van het Udvar Hazy centrum zijn gigantisch. En nagenoeg alles is weer origineel. Dus de gevechtsvliegtuigen uit de Eerste Wereldoorlog, de Enola Gay die de atoombom op Japan gooide, de eerst JSF, de Spaceshuttle en ongeveer alles wat daar voor, achter, boven en onder vloog. Je mag nagenoeg nergens in en niks aanraken, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door goede uitleg en interactieve aanraakschermen. Ook hier barst het weer van de vriendelijke, zeer goed geinformeerde vrijwilligers die overal de tijd nemen om alles uit te leggen.

20150507-152521.jpg
We lunchen bij Famous Dave’s, ooit bekend als Lazy. Een barbecue ketenrestaurant gemodelleerd naar een jaren 50 plattelandsrestaurant. Duhhh, denk je dan. Maar niet alles is wat het lijkt.

20150507-151641.jpg
Famous Dave bestaat dus echt, heet Anderson van achteren en is ook weer zo’n heerlijk van Niets tot Miljonair verhaal. Dave is van Indiaanse afkomst, deed het slecht op school, maar wist zich met de bekende twaalf ambachten, dertien ongelukken via een barbecuewagentje op te werken tot succesvol ondernemer. Er zijn inmiddels 170 Famous Dave’s restaurants. Omdat hij zich ook inzet voor de Indiaanse zaak, benoemde Obama hem tot een van de staatssecretarissen voor Indiaanse zaken.

20150507-152647.jpg
De spareribs zijn heerlijk en voor de duidelijkheid: cornbread en fries zijn groente. Op naar het vliegveld om de auto in te leveren. We moeten naar huis. Snik.

Advertenties

Over Reisfamilie

Graag onderweg
Dit bericht werd geplaatst in USA en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s