Haantje de eerste

20150729-194205.jpg
Taiping is een aardig provinciestadje. Het ligt niet echt op de toeristenroute (we hebben deze twee dagen maar twee andere blanken gezien), maar daar gaat verandering in komen. Taiping is in Maleisië namelijk de historische equialent van de eerste de beste. En dat willen ze niet alleen weten, maar dat gaan ze de komende jaren uitgebreid toeristisch uitbuiten. Zo zijn er namelijk 31 (of 33 of 36…) primeurs die allemaal voor het eerst in Taiping voorbij kwamen.20150729-192149.jpg
Zo was er de eerste Tinmijn van Maleisië, meteen de reden dat de Engelsen het binnenland introkken om vrede te stichten tussen rivaliserende Chinese bandieten. Uiteraard om zelf aan het langste eind te trekken. Ze hadden met Maxwell Hill meteen ook het eerste hillstation. De eerste centrale markt, het eerste fort en resthouse lagen hier. Een paardenrenbaan, vliegveld, zwembad, Britse residentie, rechtbank, moskee, Engelse school, Politiekorps, Kroningspark, postkantoor en gevangenis. De eerste regeringsgebouwen, ziekenhuis, museum, spoorweg, Engelse krant, haven, Lake Garden, meisjesschool, kweekschool en Maleise school.
20150729-193007.jpg
De Tamil krant, de brandweer, een klokketoren en de dierentuin. Een katholieke en Anglcaanse kerk, een golfbaan, een bank… En ga zo maar even door.

20150729-193725.jpg
Er is inmiddels een speciaal museum (First Galleria) en er komt een speciale first route, betaald door Chinezen die ook een hotel mogen bouwen.

20150729-193902.jpg
First Galleria is leuk, omdat we een rondleiding krijgen van gids Hana die veel aardige feitjes weet op te dissen van het stadje en haar voormalige bewoners. We lopen een stuk van de geplande geschiedenisroute en bezoeken ook het eerste museum. De begane grond heeft veel weg van een museum van voor de eerste wereldoorlog; vitrines met opgezette beesten en zo, maar boven begint het er op te lijken, met een aardige expositie over de verschillende tradities van de volken uit de staat Perak.

20150729-194436.jpg
Wanneer we weer buiten komen, doet de regenhoofdstad zijn naam weer eer aan, met een stevige hoosbui, maar het water word snel afgevoerd door (ook) het eerste en volgens Hana ook beste rioleringssysteem van Maleisië.

20150729-194707.jpg
Met een rondje Lake Gardens (het eerste park ontstaan door de eerste oude tinmijn die ondergelopen is) en wat shoppen sluiten we de middag af. We eten ’s avonds bij Anapoorna, niet voor de eerste, maar derde keer.

Over Reisfamilie

Graag onderweg
Dit bericht werd geplaatst in Maleisië en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.