Disneyland Estonia


Tsja, met zo’n titel kun je twee kanten op. Maar laten we beginnen bij het begin. Waar nu Tallinn ligt lag 2500 jaar voor Christus al een kleine nederzetting. In de 11de eeuw bouwden de Esten er een houten fort en in 1154 wordt Tallinn voor het eerst in een Arabische tekst vermeld. Een Arabische tekst dus; altijd weer opvallend hoe kosmopolitische de ‘donkere en achterlijke’ middeleeuwen waren. Tallinn heette toen Rävala, een naam die als ‘Reval’ ook in Nederland tot in de twintigste eeuw in gebruik bleef.
In 1219 vielen de Denen binnen en bouwden een eigen fort en kerk. De Esten noemden deze nederzetting ‘Taani Linn’, oftewel Deense stad. Duitse kooplieden doken al snel op en de Denen verkochten hun stad aan de Duitsers. De stad sloot zich in 1285 aan bij de Hanze en werd ook in de aard Duits. Duitsers waren de handelaren en bepaalden wat er in de stad gebeurde. De handwerkslieden waren deels Duits en deels Deens. Het zware en vieze werk werd gedaan door de Esten, die niks in te brengen hadden. Overigens, leuk detail, ook de Zwartebroeders van Tallinn claimen de versierde kerstboom te hebben uitgevonden. In Riga zijn ze het daar uiteraard zeer mee oneens.

Met het einde van de Hanze, kwam er in de 17e eeuw ook een einde aan de grote voorspoed. Het lukte niet om zelfstandig te blijven en in 1710 veroverde tsaar Peter de Grote de stad. De haven van Tallinn, die de Russen voor militaire doeleinden konden gebruiken, werd uitgebreid, en de stad kwam weer tot leven met industrie en zelfs een spoorverbinding met Sint Petersburg.


De stad bleef haar Duitse aard behouden, totdat de Russen vanaf 1880 een ernstige russificatie inzetten. Door de bouw van een eigen kathedraal en verschillende Russische overheidsgebouwen, maar meer nog door het verbieden van andere talen dan het Russisch, werd de stad gerussificeerd. De geschiedenis van de 20ste eeuw hebben we al een paar keer behandeld en lijkt erg op die van Letland en Litouwen. Een eigen republiek tussen 1918 en 1940. Overheersing door de Russen, Duitsers en Russen en onafhankelijk vanaf 1991.


Met de bewaarde middeleeuwse stadsmuren, oude gildenhuizen en een heleboel gebouwen uit de 17e 18e en 19e eeuw heeft Tallinn een hoog Anton Pieck gehalte en alles in zich om een toeristenattractie te worden. En dat is royaal gelukt. Alles wat we tot nog toe gemeld hebben over lege steden en musea geldt niet (NIET) voor Tallinn. Er liggen zes cruiseschepen in de haven, dus je struikelt over de tourgroepen en loslopende toeristen. Nou zijn wij dat ook en het is een leuke stad, maar als elke tweede huis een souvenirwinkel of een restaurant is, wordt het een beetje veel allemaal. Teveel Efteling slash Disneyland. Maar het zonnetje schijnt, de lucht is blauw en dus hebben we toch een leuk rondje door de stad gemaakt.

Advertenties

Over Reisfamilie

Graag onderweg
Dit bericht werd geplaatst in Baltics en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s