Estse watervliegtuigen, een Engelse onderzeeër en veel Sovjet-realisme


De dames zijn niet zo van de techniek, dus Frank en Hans pakken samen een Über naar Lennissadam, oftewel in goed Ests; Seaplane Harbour. De oude ‘vertrekhal’ van de zeevliegtuigen is omgebouwd tot een modern en interactief Scheepvaartmuseum. We zijn iets te vroeg, maar om 10 uur mogen we als eerste naar binnen en da’s een goede tijd, want daardoor kunnen we ook als een van de eersten in het piece de resistance van de tentoonstelling.


Dat is de in 1936 in Engeland gebouwde onderzeeër Lembit, die vier jaar voor het onafhankelijke Estland gevaren heeft en daarna vanaf 1941 voor de Sovjet-Unie. Die heeft de boot teruggegeven na de onafhankelijkheid en sindsdien is het een museumschip. Wij vonden hem opmerkelijk ruim, maar dat schijnt te komen omdat de drijflichamen aan de buitenkant zitten. Buiten zijn er ook nog diverse schepen om te bezoeken, waaronder een oude ijsbreker. Het is een leuk museum.


Na dik 2,5 uur rijden we terug naar ons appartement waar we de dames oppikken om naar het KuMu te gaan. Inderdaad , het kunstmuseum, in dit geval voor moderne kunst. Na een lekkere lunch in het museum café, storten we ons op de verzameling, die van 19e eeuws realisme en impressionisme, via het sovjetrealisme tot de huidige tijd loopt. Vooral de periode 1945-1991 is interessant. Enerzijds zijn er de recht in de leer communisten die bijdragen aan de communistische internationale, anderzijds zijn er kunstenaars die onder  de repressie proberen uit te komen, niet altijd zeer geslaagd. Een fotoblogje:

19e eeuws strandlandschapje

Ook negentiende eeuws, ook al staat er een vrouw op die een selfie maakt.

Ontmoeting van Lenin en Stalin met Estse Rode Soldaten. Lijkt helemaal echt, maar die ontmoeting is er waarschijnlijk nooit geweest. het schilderij is complete nep uit 1952.

Nog zo’n mooie, tractorchauffeurs melden zich spontaan voor de socialistische strijd.

De verloren zoon. paste niet geheel binnen de Sovjet-gedachte.

’s Avonds pakken we een Über naar Aune en Margus, vrienden van onze tijd in Brussel voor een uitermate gezellige avond  rondom de barbecue.


Die wat uitloopt, omdat Über rondom middernacht niet meer 15 kilometer buiten Tallinn wil rijden. We worden gered door een ‘echte’ taxi en zijn om half twee terug in ons appartement.

Advertenties

Over Reisfamilie

Graag onderweg
Dit bericht werd geplaatst in Baltics en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.