Bommen, granaten, protheses en Volendam in Laos

Morgen moeten we om zes uur uit bed, dus om een beetje te trainen staan we een half uur eerder op om 0800 uur. Daarmee verrassen we Mike, want die heeft ons de afgelopen dagen niet voor half tien aan het ontbijt gezien. Zijn Laotiaanse hulpen weten echter oom prima een eitje te bakken na wat handen en voetenwerk en dat verbaast Mike dan weer.


Mike neemt ons mee naar Cope, een acroniem voor Cooperative Orthopedic and Prosthetic Enterprise. Het is de NGO waar Mike sterk bij betrokken is vanuit zijn werk als landbouwadviseut. Hij kwam er achter dat om iets aan landbouw te doen in Laos, je ook iets aan alle achtergebleven niet ontplofte mijnen en bommen moet doen.  En dat zijn er een hoop. Naar schatting zijn er tijdens de Vietnamoorlog alleen al 260 miljoen clusterbommen op Laos gegooid, waarvan 10 tot 30% (nie,amd weet het precies) nooit is gedetoneerd. 


Op de kaart ku je zien waar de meeste is neergegooid: in het noorden waar de Pathet Lao het voor het zeggen had en langs de grens met Viet Nam; de Ho Chi Minh route waarover de Noors-Vietnamezen de Viet Cong in het zuiden bevoorraadden. Dat zijn dus ook de gebieden waar de meeste troep is achtergebleven. Nou kan een clusterbommen niet zoveel kwaad, als je er maar niet op gaat slaan, het onderploegde, er mee voetbalt of een vuurtje boven stookt. Nou ja, jullie snappen hem, er gaat nog beest het een en ander mis, te meer omdat het metaal van de bommen veel geld waard is. Er wordt dus door de bevolking actief gezocht maar munitierestanten om wat bij te verdienen.


Ook hier weer met de voorspelbare gevolgen. COPE helpt met voorlichting en het verstrekken van protheses. Ook wordt er geruimd door NGO’s, op een redelijk ineffectieve manier. Per geruimde UXO  zijn de kosten gemiddeld 250 euro. De Laotiaanse NHO’s zitten daar flink onder, Buitenlandse NGO’s zijn dus soms meer dan 1000 euro per geruimde bom kwijt. In het huidige tempo is er nog voor 350 jaar werk. COPE doet mooi werk, het is een kleine interessante expositie en erg vrolijk wordt je er natuurlijk niet van.


Dat worden we weer wel van het volgende bezoek aan Wat Sisaket. Een fotoplezier van 5 personen zet eenLaotiaanse familie in vol ornaat op de foto. Zou het een bruiloft zijn of zo? Even navragen leert dat dat niet het geval is. Het betreft een Amerikaanse  familie, waarvan de man in 1975 als vijfjarige geëmigreerd is naar Amerika. Zijn vader zal wel bij de verkeerde partij hebben gezeten, maar daar hebben we het verder niet over gehad. Na 41 jaar is hij nu terug en het leek ze wel leuk om foto’s te maken in origineel Laotiaanse kleding die ze dus voor het eerst van hun leven aan hebben. Ach ja, in Volendam kin je ook in klederdracht op de foto.


Wat Sisaket is de oudste tempel van Vientiane, waarschijnlijk zo’n vier eeuwen oud. Het is een van die tempels die in 1829 gespreid beleven, toen de Siamezen Vientiane veroverden en vernietigden, dat de tempel gespreid werd was niet iets religieus; het was toevallig de legering van de Thai. Het is een van de enige tempels jn Laos die niet van steen, maar van hout is. Hij os erg mooi, met een kloostergang om de tempel en binnenin schitterende schilderijen.

Na de tempel lunchen we en nemen nog een keer een massage. Nu kan het nog; morgen vertrekken we naar Maleisië. 

Over Reisfamilie

Graag onderweg
Dit bericht werd geplaatst in Laos en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Bommen, granaten, protheses en Volendam in Laos

  1. Natanya zegt:

    Niet verkeerd een massage! Dank jullie wederom voor dit mooie verhaal 🌸🌸

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.