Evalueren, omdat het moet?l

Een eigen foto van het “Zwembad-kamp” in Tirana, april 1999

Evalueren hoort er bij Defensie sinds jaar en dag bij. Dat doe ik overigens ook altijd in de “normale” vakantieblogs op Reisfamilie.nl.

De Nederlandse regering en de minister van defensie waren begin 2000 behoorlijk snel met hun conclusies dat “wij” het rond Kosovo best wel goed gedaan hadden (kamerstukken 22181-310 en 22181-131).

Wat citaten uit de brief van de Grave:

“Personeel en materieel waren volledig op hun taken berekend. De Nederlandse militairen die onder moeilijke en gevaarvolle omstandigheden moesten optreden, vervulden zowel militaire als humanitaire taken. Nederland was in staat aan alle NAVO-operaties rond Kosovo bij te dragen en de lopende bijdragen aan vredesoperaties voort te zetten.”

“De Nederlandse krijgsmacht kon op zeer korte termijn eenheden ter beschikking stellen van EFOR en «Allied Harbour». Deze inspanning trok wel een zware wissel op de defensie-organisatie, zowel personeel als materieel.”

En: “De Kosovo-crisis heeft gedemonstreerd dat Defensie moet blijven investeren in personeel, opleiding en training en hoogwaardig materieel.

De hei in Petrovec op 10 juni 1999; verzamelplaats voor drie NAVO-brigades

Hoe kijk ik zelf na 20 jaar terug op mijn uitzendingen naar Albanië, Macedonië en Kosovo? En maakte het nog uit om weer terug te zijn in het gebied? Zoals ik in de Orahovac, toen en nu blog al schreef vond ik het leuk om in de drie landen rond te rijden en plekken te bezoeken en herkennen. Maar het vakantiegevoel overheerst, zeker ook door de wat chaotische midden-oostensfeer in het verkeer en in de ruimtelijke ordening. Ik vond het leuk om Mirjam, Frank en Marit verhalen uit die tijd te vertellen. Maar het doet niet zo veel met me. Blijkbaar heeft deze uitzending al lang geleden zijn plekje gekregen en dat is prima.

Petrovec, augustus 1999

Heeft die periode me nog in beetje gevormd in min professionele leven? Ik heb het gevoel van wel. Ik was al niet niet eigenwijs, maar ben me sinds 1999 (veel) minder gaan aantrekken van wat aanstuurders op afstand denken te weten en doen met een schroevendraaier met een lengte van duizenden kilometers. Als het niet goed voelt, dan is het meestal ook niet goed en dan handel je naar je gevoel, overigens wel onder het adagium van oud generaal Peter van Uhm: “Loyaliteit is drie keer neen zeggen en daarna gewoon uitvoeren”. En soms maar gewoon je eigen verantwoordelijkheid nemen; daar was je tenslotte voor opgeleid.

Collega’s in Macedonië en Kosovo 1999

Ik ben blij dat ik me bij de hulpverlening aan Kosovaarse vluchtelingen in Albanië niets aantrok van de verborgen doelstellingen en tegenwerking van de NAVO en dat we gewoon deden wat nodig was. Ik ben er van overtuigd dat we (Mike Bos en ik) de juiste beslissingen namen omtrent een omspannen omgang met de pers. Ik vond en vind Ton van Loon een inspiratie als het gaat om de juiste dingen doen en het nemen van eigen verantwoordelijkheid, ondanks ge- en verboden vanuit Nederland.. Ik heb er spijt van dat ik niet veel meer herrie gemaakt heb rondom de Utrechtse hoogleraar die wees op de foute asbestconclusies: het zou defensie miljoenen guldens hebben bespaard. Ik was en ben blij met de collega’s van het contingentscommando, waarvan het overgrote deel ondanks de hoge (werk)druk zeven dagen per week bleven buffelen. Kortom; een mooie en belangrijke periode in mijn (professionele) leven.

Meer van Ohrid, april 2019

En als vakantiegebied: is het daar een beetje leuk? Absoluut. Het is een regio met een rijke geschiedenis en niet alleen de recente van 20 jaar geleden. De musea zijn niet heel modern, maar wel mooi. Defensief rijden krijgt een heel nieuwe dimensie, vooral in Albanië, maar de wegen zijn over het algemeen goed en soms zelfs geweldig. Daar waar ze dat niet zijn is een stoere (huur)auto en een volledig verzekering zeker aan te raden. De faciliteiten op hotel- en restaurantgebied zijn prima en het prijspeil behoort waarschijnlijk tot de laagste(n) van Europa. In Albanië heb je aan de kust een nette hotelkamer met ontbijt voor 25 euro en eet en drink je met vier personen voor hetzelfde bedrag. Daarbij is het klimaat in het voorjaar fris (Ohrid) tot lekker (de rest) met temperaturen tussen de 6 en 25 graden. Kortom de reisfamilie zegt: aanrader.

Over Reisfamilie

Graag onderweg
Dit bericht werd geplaatst in Balkan en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.