Gezondheid

20110821-052608.jpg

Laten we beginnen met een disclaimer, het internet is niet bedoeld voor individueel gezondheidsadvies. Alles op deze pagina is dan ook alleen bedoeld als algemene vingerwijzing en kan nooit het advies van jouw eigen (huis)arts vervangen. Mogelijk helpt het wel om een zinnig gesprek met hem of haar aan te gaan. Mocht de (huis)arts te weinig zicht hebben op tropenzorg en / of de gebieden waar je naar toe wilt reizen, dan kan het zin hebben om advies in te winnen van een specialist. Dat kan de plaatselijke GGD zijn, maar het is vaak slimmer om advies in te winnen bij een gespecialiseerd centrum als KLM Travelclinic of het havenziekenhuis. Online vindt je de beste info op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

De gezondheid van kinderen is op zijn minst een latente zorg voor ouders, maar deze zorg wordt van cruciaal belang wanneer er een verre reis naar een tropische bestemming wordt gepland. Mocht je je zelf al niet teveel zorgen maken, neem dan maar aan dat dat wel het geval is bij iedereen in je de omgeving. Die zal je gevraagd, maar vooral ook ongevraagd wijzen op alle echte en vermeende risico’s. Die risico’s zijn reëel, maar ze zijn ook beheersbaar

Immunisatie

Zorg dat iedereen is ingeënt tegen Difterie, Tetanus, Polio, tyfus, hepatitis A en B. Voor kinderen geldt zeker ook mazelen en de bof; Rabiës is te overwegen, maar meestal niet noodzakelijk. Vraag voor Cholera alleen een stempel. De meeste van deze inentingen zitten al in het normale Nederlandse kinderpakket, zodat meestal alleen tyfus en hepatitis A en B nodig zijn (Twinvrix is de slimme combi hier). Als de regio die je wilt bezoeken een recente uitbraak van Japanse Encefalitis of de pest heeft gehad, kies dan een andere bestemming.

Muggen en malaria

Er is eigenlijk maar een ding wat je moet onthouden van malaria: je kunt doodgaan van malaria. Informeer dus naar het voorkomen van malaria in het gebied waar je heen gaat. Neem maatregelen en neem malariaprofylaxe als dat wordt voorgeschreven. Berichten van vakantiegangers die zonder malariapillen toch niet ziek zijn geworden zijn ongetwijfeld waar, maar bieden geen enkele bescherming. De site van de World Health Organisation geeft objectieve info over voor komen en voorkomen van Malaria. Mefloquine, atovaquon-proguanil of proguanil hydrochloride (Paludrine) zijn op het moment de aanbevolen middelen voor malaria profylaxe voor die muggen die niet resistent zijn. Bij resistentie is Malerone op dit moment het aanbevolen middel. Daar is ook een kindervariant van te krijgen; de dosis verschilt per gewicht. Hoewel wetenschappelijk keihard bewijs ontbreekt, kun je gelet op alle verhalen Lariam maar het beste vermijden.

Los van alle pillen: voorkomen dat je gebeten wordt is het beste middel. Zeker ook tegen ander door insecten overgebrachte ziekten waar geen medicijnen tegen bestaan. Knokkelkoorts (Dengue) is een door muggen overgebrachte ziekte die je niet wilt hebben. Preventie is dus de sleutel: voorkom dat je wordt gebeten door kleding met lange mouwen. Gebruik klamboes in het donker. Gebruik muggenspray. En dan echte. Citronella werkte 30 jaar geleden al niet in Nederland. DEET is het enige wat echt werkt. Wees voorzichtig met kinderen jonger dan 2 jaar. Vraag advies aan de Travel Clinic of arts in dit verband. Er is geen profylaxe voor Dengue, dus dit is een extra reden om lichaamsdelen bedekt te houden.

Slapen

Het kan voor kinderen lastig zijn om ver van huis in een nieuwe omgeving te slapen. Onze ervaring is juist andersom: de ouders hebben last van jetlag, de kinderen slapen nagenoeg overal. Het kan helpen om een vertrouwd nachtlampje (IKEA Spookje) mee te nemen, maar vergeet dan ook niet een reis- of verloopstekker. Een kamer met tussendeur vinden wij ideaal, maar niemand kijkt er in Azië vreemd van op als je met 3 of 4 kinderen in een tweepersoonskamer duikt.

Zonnebrandvichy

Zonnebrand is een giga risico, met name voor kinderen en ook als je niet zo blank, blond of rossig bent als de reisfamilie. Wij herinneren ons een strand in Vietnam, waar Hans en Mirjam binnen een uur onder een parasol, bij bedekte hemel ontzettend verbrand waren. Smeren dus! Iedereen heeft zijn favoriete merk; wij gebruiken Vichy en Eucerin. Prijzig, maar het houdt de vakantie wel leuk. En heb je factor 50 echt nodig? Aan het strand wel, verder smeren wij vooral 30.

Oppas

Oppas in Nederland is al oppassen, maar met een heel jong kind zijn wij er in Azië zeker geen voorstander van. Niet dat ze onaardig zijn, het tegendeel is waar. Er zijn waarschijnlijk heel veel liefhebbers die zich aanbieden. Maar ben je echt gerust op pad dan? Bovendien: jij kent jouw kind als beste, je weet wanneer er iets niet klopt en herkend beter dan een vreemde de ‘eerste signalen’ van ziekte. Hangerig, flauw pijntje, een wijziging in de geur of kleur van de urine van je kind, een verandering in de blik van de ogen, onverwachte stemmingswisselingen. Die pikt een ouder wel en een oppas waarschijnlijk niet op. Een babyfoon is een mogelijkheid als je heel dichtbij zit, maar wij houden er niet van.

Hygiëne

Kleuters hebben een gewoonte om dingen op te rapen en in hun mond te stoppen. Da’s prima in Nederland, we zouden allemaal een stuk gezonder zijn wanneer we wat meer modder en wormen aten. Maar het is vrij beangstigend om te bedenken wat ze allemaal in hun mond kunnen stoppen in bijvoorbeeld India. We stelden voor de vakantie een rigoreus handenwas trainingsschema in. Inderdaad meer dan we normaal doen (ja we weten dat je moet altijd etc …, maar soms gebeurd dat gewoon niet). De laatste weken voor de vakantie poetsten we zelfs tanden met behulp van een fles water.

We hebben ontsmettende handgel bij (die we weinig gebruiken) en babydoekjes / snoetenpoetsers, die heel handig zijn, ook om na tempelbezoek de voeten te reinigen.

Vocht en voeding

Pas op voor uitdroging. Stel een drinkregime in op de klok, afhankelijk van de temperatuur bv ieder half uur een paar slokken. Wacht niet tot er dorst is, dan kan het te laat zijn. Let op de kleur van de urine (echt!). Doorzichtig of lichtgeel. Fruit is een goed alternatief voor water, maar onthoud. Peel it, Boil it of Forget it.

Ga er maar van uit dat de kinderen vreemd eten opeens niet lusten. Als dat wel het geval is: bonus. Maar zo niet, dan zijn bijna altijd de vier P’s te krijgen: Pasta, Pizza, Patat en Pannenkoeken. Stop er daarna een vitaminepil in.

Rust

Houd een rustig tempo aan, probeer een paar uur te ontspannen in het hotel bij de lunch of rond theetijd. Vergeet een renjerot schema om te proberen alles te zien in een korte tijd . Voor volwassene al niet leuk, voor kinderen zeker niet. Probeer wat langer op een plaats te blijven; elke dag opbreken is voor niemand leuk en of rustgevend. Zwembaden zijn heerlijk, maar let op of het water schoon is / naar chloor ruikt / erg zout is.

Enkele tips:

Gebotteld water drinken (nagenoeg overal verkrijgbaar).
Gebruik zonnebrandcrème (factoren 30 en 15 (en soms 50))
Houd je handen schoon en niet in je neus peuteren (brengt de bacteriën direct in je systeem).
Niets van straat oprapen
Was je handen voor het eten (of gebruik ontsmettende natte doekjes)
Houd de nagels kort.
Altijd hoeden en zonnebrillen op.
Draag lange of driekwart broeken (houdt knieën heel)
Draag lange mouwen als er muggen zijn
Elke dag multivitamines.
Draag stevige schoenen, geen sandalen.
Controleer de voeten op beschadiging na de tempelbezoek en ontsmet indien nodig.
Desinfecteer alle (ALLE) wonden en wondjes
Eet nooit iets van een kraampje tenzij je het ziet bakken.
Blijf ver uit de buurt van maaltijden in buffetvorm. Eet in drukke restaurants.
Gebruik muggenspray.
Koop ter plekke een electrische muggenstekker (van Bayer) voor gebruik met tabletten in je hotelkamer

Doneer regelmatig geld aan een tempel en bid tot de goden op een regelmatige basis.
Houdt altijd Imodium bij de hand

Medische uitrusting

Koop medicijnen bij voorkeur in het eigen land. Er is van alles beschikbaar, zeker in hoofdsteden, en vaak over de toonbank, maar een hoog percentage van de tabletten in de derde wereld zijn ‘nep’. Voor bepaalde medicijnen (narcotica) moet je een speciale verklaring meenemen. Hier lees je er meer over.

Zorg dat je altijd zonnebrandolie, antimug en een ehbo-set in je dagrugzak hebt.

Wij gebruiken deze EHBO-tas van Tropenzorg, met een aantal eigen aanvullingen.

EHBO tas

Zorg dat je hem bij hebt, ook als je “even” naar buiten gaat. Dit kan er allemaal inzitten:

Hydrofiele zwachtels 300 * 8 cm en 400 * 8 cm
Verbrandingsverband
Steriele kompressen
Antiseptische doekjes
Tape
Rubber handschoenen
Noodverbanden
Pincet
Veiligheidsspelden
Wondpleister
Eerstehulpschaar
Onbreekbare thermometer
Nooddeken
Steunverband
Driehoekige doek
“Tick-out” – tick remover
Chloorhexidine 0,2% antibacteriële spray

Niet altijd in de handtas, maar wel in het hotel een medicijnset met de volgende geneesmiddelen:

Paracetamol met cafeïne 500 mg (volwassenen), de moderne aspirine, helpt tegen alle soorten van pijn (en katers)
Paracetamol 160 mg (Perdolan); kauwtabletten voor kinderen
Tripelennamine HCL (Azaron) verlicht jeuk van muggenbeten, enz.
Multivitaminen voor volwassenen en kinderen
Malaria profylaxe
Amoxicilline, breed-spectrum antibioticum (Flemoxin: tabletten oplosbaar in water)
Ciprofloxacine 500 mg (een ander antibioticum vooral tegen zware diarree)
Oral Rehydration Solution (volwassenen en kinderen; in principe hetzelfde spul, maar de kindvariant heeft een smaakje (nog steeds belabberd)
Anti schimmel crème (Miconazoli nitras 2,5 mg zink oxydium 150 mg pro gram)
Loperamide HCL (Imodium)
Xylometazolin (neusspray, 0,1% voor volwassenen, 0,05% voor de kids; opent alle holtes in je hoofd, goed tegen de drukverschillen in vliegtuigen)
Fluconazol 50 mg (tegen slijm in de luchtwegen)

Alles gelezen tot hier? Goed zo. Maar laat je vooral niet gek maken en onthoud:
Perfect Preparation Prevents Poor Performance.