De Appeltaarttrail (Update 2021!)

Meerenbos

De Banana- pancake-trail, wie kent hem niet? Best een hoop mensen denk ik, maar als je ooit in Zuid-Oost Azië bent geweest heb je er in ieder geval een deel van mee gekregen. De Trail bestaat niet officieel, het is meer een bijnaam voor die routes die inmiddels zo toeristisch zijn geworden dat de belangrijkste Westerse geneugten er wel te krijgen zijn. Zeg maar WC-papier, Lays chips, Magnums, bier en, jawel, bananenpannekoeken. De bananenpannekoek als ontbijt maar meer nog als metafoor voor het thuis dat de wereldreiziger na drie maanden enorm mist. Of de toerist na drie dagen rijst voor het ontbijt.

The Banana Pancake Trail -

Ook de reisfamilie heeft grote delen van de Bananapancaketrail met veel plezier afgelegd. Niet dat er een officiele reisgids voor is (hoewel, als het in de Lonely Planet staat, is het volgens sommigen per definitie BPT), maar we hebben toch een fors deel gehad. In Nepal Pokhara en Kathmandu, in India: Goa, Pushkar, Varanasi, Jaipur, Kerala, in Thailand: Bangkok (met uiteraard Khao San Road), Chiang Mai, Kanchanaburi, en de eilanden Ko Tao en Koh Samui. In Laos horen Vang Vieng en Luang Prabang er bij en in Vietnam Ho Chi Minh City, Dalat, Nha Trang, Hoi An, Huế, Hanoi, Halong Bay. In Indonesie zijn Bali, Gili Islands, , Lombok, Yogyakarta en Mount Bromo niet te vermijden. Je denkt wel dat je Robinson Crusoë bent, maar dat is dus niet zo.

Soo French, Wassenaar

En toen kwam er Corona. De geplande duikreis naar Koh Tao ging niet door.Dus ook geen reisfamilie.nl updates. We zaten thuis opgehokt. Nou ja, we mochten voorzichtig sporten. En waar het fietsen van Hans door tijdgebrek en alternatieve afleidingen zich eerst beperkte tot een keer per twee weken in het weekend, werd hij nu opeens fanatiek. Nou ja, fanatiek, hij ging veel vaker. De routekeuze is vrij simpel; eerst tegen de wind in want daarna is het gemakkelijker thuiskomen. Toen de afstanden langer werden was het ook noodzakelijk om aan te sluiten bij de voornaamste Nederlandse fietstraditie: Appeltaart.

De appeltaarttrail

Waarom eten Nederlandse wilerenners (en recreatiefietsers als Hans) eigenlijk appeltaart? Het is traditioneel Nederlands eten; het eerste appeltaartrecept in een Nederlands kookboek dateert van 1514 en stond in een notabel boecxken van cokeryen. We eten dus in een lange traditie. Fietsen en appeltaart hebben natuurlijk niets met elkaar te maken, maar het is onderdeel van de Nederlandse cultuur en dus overal te vinden. Er zit een hoop suiker in, waardoor je na een lange rit nieuwe energie op doet en de cafeïne uit de koffie die je er bij drinkt helpt ook. En het is ook nog lekker!

’t Jachthuis, Foppenpoldereiland,

Daarom als onvolwaardige compensatie voor de afgelaste vakantie een zeer onvolledige en uiterst discutabele Appeltaarttrailgids voor een deel van Zuid Holland.

Update 2021

Ook in het nieuwe jaar werd er gefietst, al kwam de terrassensluiting in het begin van het jaar daar hinderlijk tussendoor.

Onder de watertoren ***** Hebben we het op de appeltaarttrail al eens over de slagroom gehad? Neen dus. Slagroom hoort bij een stuk appeltaart vind ik. Op de standaardvraag of ik er slagroom bij lust, is mijn standaard antwoord: “Ja, want dat heb ik verdiend”. Maar is slagroom nog wel slagroom? Of is het een gehomologiseerd melkpoederprodukt in een container uit de horecagroothandel. Het viel al niet meer op, maar als je de slagroom bij ‘Onder de Watertoren’ proeft weet je weer: zo smaakte slagroom vroeger. Heerlijk. De appeltaart is overigens ook meer dan prima; lekker, vers, knapperig en niet ijskoud. De koffie steekt er wat bleekjes bij af, maar al met al: 5 sterren. Alleen al voor de echte slagroom.

Onder de Watertoren

Het Wedde, Voorschoten ****. Op de appeltaarttrail willen we natuurlijk eigenlijk alleen appeltaart, maar als de vriendelijke serveerster zich omstandig excuseert omdat die toevallig op is, gaan we voor een alternatief. Dat wordt carrot cake oftewel worteltjestaart. De cake zelf is niet heel zoet, maar dat compenseert de dikke laag glazuur wel. De koffie er bij is heerlijk en het terrasje in het zonnetje ook. De prijs van € 3,30 voor koffie en cake is verrassend laag.

Hebben jullie ook worteltjestaart?

Grand Café Roos eten & drinken ***** Met een mooi uitzicht op het Rosarium vanaf het terras serveert Roos een lekker vers stuk appeltaart met een enorme dot slagroom. Een heerlijk kopje koffie met een beetje chocoladelikeur, slagroom en een stroopwafel. En een vriendelijke en snelle bedieing. Zo zien we het graag op de appeltaarttrail. 5 sterren!

Roos

Restaurant ’t Zwaantje **** heeft een groot terras en attent en vriendelijk personeel. De appeltaart is hier een appelplaatkoek, maar is (waarschijnlijk) zelfgemaakt, vers en erg lekker. De koffie is aangekleed met een kletskop en een chocolaatje. Jammer dat de kwaliteit van de koffie zelf bleekjes bij deze keurige verzorging afsteekt. De appeltaart 5, de koffie 3 sterren.

’t Zwaantje

Café Oud Verlaat ***** Een mooie plek aan de Rotte, met een smal terras. Maar we beoordelen ze natuurlijk op de appeltaart. Dat is een flink stuk Dudok, die nu eens niet bevroren is geweest met een forse dot (wat dunne) slagroom en een lekkere kop koffie

Oud Verlaat

Hotel Duinoord *** is het allemaal net niet. De appeltaart is bevroren geweest. Het personeel heeft er allemaal niet zo veel zin in. De koffie gaat en het tafeltje plakt. Dat kan beter op de appeltaarttrail.

Duinoord

Feer’s Tearoom, ***** Midden in ’s Gravenzande. Eigenlijk eet ik op de appeltaarttrail alleen maar appeltaart. Maar deze sympathieke zaak had die niet (maar wel heel veel andere lekkere dingen), dus het Zwitsers wolkje ging er ook prima in. Vriendelijke eigenaars, heerlijke koffie.

Zwitsers Wolkje van Feer’s

Restaurant Buijtenhout **** ligt mooi aan de Dobbeplas, met een lekker terras met uitzicht over het water. De koffie is heerlijk en ook de appeltaart is vers (af?)gebakken en prima met een royale dot slagroom. Het meisje dat er pas vier dagen werkt weet niet dat zij mijn tafelgenoot geen glaasje kraanwater bij de derde kop koffie mag schenken, ook niet na appeltaart en twee eerder bakken en moet dat bedremmeld komen melden. Ster aftrek voor haar baas.

Buijtenhout

Restaurant de Knip. **** Het was wel erg lang geleden dat ik bij de Knip was geweest. 20 jaar geleden om exact te zijn. Da’s geen onwil; ik fiets er heel vaak voorbij, maar het ligt net op zo’n punt dat het of te vroeg of te laat is voor een kop koffie met appeltaart. Vandaag dus wel. De koffie is prima, de appeltaart ook, al mag van mij de punt net iets royaler zijn. Daarom 4 sterren. Het personeel is uitermate vriendelijk, de ligging aan de Vliet uitermate rustgevend.

De Knip

Biefstuk en Broodjes. ***** Maar ook een puik stuk superverse appeltaart. En de koffie komt met een lekker stuk boterkoek en de rekening met een snoepje. Vijf sterren dus op de appeltaarttrail.

Biefstuk? Broodjes?

Versbakkerij Eshuis **** In de biblebelt een terrasje vinden voor de broodnodige koffie met appeltaart kan wel eens een probleem zijn. Zo ook deze maandag, tegen de tijd dat ik deze zaak vond, was ik wel aan een versnapering toe. Het is niet echt een terras, maar een bakkerij met een paar tafeltjes op de stoep. Voldoet natuurlijk prima. De appeltaart was niet helemaal vers, maar kwam overduidelijk uit de koeling. De koffie was ook niet helemaal top, maar voor € 4,65 voor de combi gaan we niet klagen.

Eetcafé de Hoek *** meldt op een groot bord op de stoep dat ze op zoek zijn naar personeel. Dat is op deze drukke zondagmiddag duidelijk. het personeel kan het niet allemaal aan en er gaat het een en ander mis met de bestelling, niet alleen met die van mij, maar ook bij de gasten om mij heen op het terras aan het water. het duurt dan ook een kwartier en enig aandringen voordat de appeltaart verschijnt. Leuk met een blaadje munt, maar de bodem daarvan is nat, dus die is waarschijnlijk bevroren geweest. De koffie duurt nog langer, maar die is wel heel erg lekker. Appeltaart 3 punten, koffie 5.

De appeltaarttrail van 2020

Het Jachthuis **** Mooi gelegen aan het water op het Foppenpoldereilandmidden in een natuurgebied tussen Maasland en Vlaardingen. Appeltaart van medium formaat met een medium toef slagroom. Vriendelijke bediening.

Meijendel

Boerderij Meijendel *****. Op een of andere manier kom ik hier vaak terecht. Waarschijnlijk omdat de wind vaak uit het westen komt, maar ook vanwege de appeltaart. Boerderij Meijendel ligt midden in het waterwingebied Meijendel tussen Wassenaar, Scheveningen en Katwijk. Dat het een boerderij is (geweest) is niet (meer) te herkennen, maar het ligt mooi midden in de bossen. Je moet er even binnen voor in de rijs staan, maar dan krijg je een groot stuk appeltaart met een zeer royale troef slagroom.

Theo Hoek

Banketbakkerij Theo Hoek *** Deze schattige kleine bakkerij wordt al 95 jaar door dezelfde familie in Schipluiden gedreven. De appeltaart is prima, maar de slagroom is wel een heel klein toefje. En wat doet dat stukje ananas bovenop. Maar de taart is prima.

Grand Café de Hoek

Grand Café de Hoek ** Lekker terras, vriendelijke bediening, lekkere koffie, maar helaas de appeltaart komt uit de diepvries of had al te lang in de koeling gestaan. Dat kan komen omdat ik er op maandagmiddag was, maar dan nog, het hoort nietNattig dus. Zonde want het had lekkere taart kunnen zijn. 4 sterren voor de koffie, 2 voor de taart.

Mijn Torpedoloods ***** De torpedoloods in Hoek van Holland was vroeger de laatste verdedigingsring van Rotterdam tegen aanvallen vanuit zee. De torpedo’s zouden letterlijk vanuit land op de aanvallende schepen worden afgevuurd. De historische loods is tegenwoordig een restaurant en hotel dat gerund wordt door Linda en oud-collega Andreas. De appeltaart is van Dudok uit Rotterdam en die smaakt extra lekker met uitzicht op de schepen die over de Nieuwe Waterweg varen.

Soo French **. Soo French zit midden in het centrum in Wassenaar en is schijnbaar nogal gericht op de welvarende expats in het dorp. De koffie is prima met keurig een glaasje water er naast, maar de tarte tatin is dus geen tarte tatin. Niks gekarameliseerde suiker, maar een magnetron opgepiept bleek stukje deeg met appeltjes.

Restaurant Meerenbos ****. De Rottemeren zijn heerlijk voor een rondje fietsen en dan is Meerenbos een mooie stop. Verwacht geen culinaire hoogstandjes, maar fatsoenlijk gebak, tosti’s, uitsmijters, brood met kroket, dat werk. Prima uitgevoerd. De Dudok(?) appeltaart kwam waarschijnlijk uit de vriezer; de korst was wat droog.

De Vergulde Valk, Schipluiden

De Vergulde Valk **** In deze historische herberg kwamen begin 1600 de leden van de rederijkerskamer ’t Rosmareyn bij elkaar om te dichten en te praten onder het genot van een biertje en het roken van een pijp. Tegenwoordig krijg je er een goed stuk appeltaart geserveerd door twee vriendelijke seniore uitbaters.

Mijn Torpedoloods

Brasserie Vlietzicht *** De brasserie ligt aan het water van de Vlaardingervaart met, inderdaad, uitzicht op de Vlietlanden. De appeltaart is een stukje plaattaart, dat goed smaakt, maar met de nadruk op stukje. Daar fietsen we dat hele stuk niet voor.

Het Rieten Dak. *****. Een minioase in Park Hertenkamp langs het water tussen Nootdorp, Delft en Zoetermeer. Heerlijk terrasje en vriendelijke bediening ook als het druk is. De koffie is geweldig met een lekkere stroopkoek. De appeltaart is apart, met een laagje cake onderin, maar wel erg lekker.

Het Rieten Dak

Hou deze pagina in de gaten voor Appeltaarttrailupdates. Tips graag in het commentaar; een hemelsbrede straal van een kilometer of 45 rondom Zoetermeer is haalbaar.

Klik hier voor de Appeltaarttrail op de kaart. :

Geplaatst in Uncategorized | Tags: , | 3 reacties

Drakeneiland

Tioman staat ook bekend als het drakeneiland. Da Puteri Naga was een draak die, pas getrouwd, met haar man op huwelijksreis was. Ze zwommen net lekker in de Zuid-Chinese zee, toen ze bedacht dat ze haar huwelijkssjaal vergeten was. ‘Wacht ff hier op me’, zei ze tegen haar echtgenoot, ‘dan haal ik ‘m even’. Zo gezegd, zo gedaan, maar toen ze terugkwam, zag ze haar man niet meer. Ze bleef eeuwen rondzwemmen, terwijl ze op hem wachtte. En langzaam versteende ze tot wat nu Pulau Tioman is.

De locals hebben nog een andere mythe: volgens hen is het eiland het versteende lichaam van de machtige draak Sri Gumom. Ook in het water gevallen en versteend. Nou ja, in ieder geval een draak.

Tioman werd al duizenden jaren gebruikt door vissers om vers water en hout te halen. Vanaf de 11e eeuw werd het eiland ook bewoond en werd het eiland gebruikt door Chinezen en Arabieren als tussenpunt tussen China en Maleisië. Daar ging wel eens wat bij mis en op het strand tref je af en toe nog scherven van Chinees porselein aan. In de tweede Wereldoorlog werd Tioman gebruikt door de Engelse en Japanse Marine. Daarnaast groeiden er betelnoten en sandelhout, beiden zeer gewild bij de handelaren.

Prince of Wales

In de wateren rond Tioman liggen de wrakken van de slagschepen Prince of Wales en Repulse. Beide schepen waren in 1941 naar Singapore gestuurd om Maleisië te beschermen tegen Japanse agressie. Het was een actie die te laat kwam en zeker te weinig impact had. De Engelsen concentreerden zich vooral op de strijd in Europa en voor de verdediging van de koloniën in Azië was nog mankracht, nog materieel ter beschikking. Beide slagschepen werden op 10 december 1941 tot zinken gebracht.

De Japanners richtten een waarnemingspost op op het eiland en begonnen enthousiast aan het aanleggen van een vliegveld en wegen over het eiland. De oost-west weg kwam af (en wordt nog steeds gebruikt), het vliegveld niet.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het eiland een tijdje vergeten tot het ontdekt werd door de filmindustrie. De musical South Pacific, waarin het paradijselijke eiland Bali Hai figureert werd in 1958 opgenomen op Tioman. In de jaren 70 kwam Tioman vervolgens op de lijst van de tien mooiste eilanden ter wereld van het tijdschrift Time. Dat was al voldoende om het toerisme te stimuleren, maar de Maleise regering hielp een handje mee door het eiland taxfree te maken. Dat alles zou kunnen leiden tot overontwikkeling, maar gelukkig valt het mee. Zo mogen gebouwen maximaal drie verdiepingen hebben en moet er een goed afvalplan zijn. En daar zijn ze streng op. Zo staat er een resort in Salang al jaren leeg, omdat er niets geregeld was voor het afvalwater. De apen hebben er nu lol van. Het dorp waar wij zitten (Kampung Air Batang of ABC) is rustig, er loopt een betonpad doorheen van dik een meter breed waar auto’s niet eens op passen en het enige transport dat beschikbaar is zijn brommers met zijspan. ’s Avonds zie je de sterrenhemel en is het stil (nou ja, meestal, af en toe kets te veel muziek in de bar van ons hotel). Ontspannen dus

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Fotoblog; onderwater in de Zuid Chinese zee

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Eindelijk een blog….

Biertje op het bordes van Impian

De. vaste volgers van de Reisfamilie moeten wel teleurgesteld zijn. Dit jaar geen dagelijkse verhaaltjes, maar af en tor een korte post en ook erg weinig foto’s. Het viel me zelf ook op en ik vroeg me af hoe het komt. Ik denk dat ik de reden weet.

Met korpsgenoten na de afscheidsreceptie

Op 24 mei 2019 heb ik afscheid benomen van het Ministerie van Defensie en de Koninklijke Landmacht en per 1 juni ben ik officieel met functioneel leeftijdsontslag, zeg maar vervroegd pensioen. Na 40 jaar werken voor de baas is dat een hele gebeurtenis en het overschakelen naar de nieuwe situatie is natuurlijk ook apart. Er zijn collega’s die meteen weer aan de slag gaan in een burgerbaan, maar dat leek me geen goed plan. Overigens met veel anderen. Er zijn collega’s die om de geest te verzetten een lange wandeling of fietstocht gaan maken, bijvoorbeeld naar Santiago de Compostella of Rome. Nou hou ik niet van lang wandelen, maar fietsen vind ik best leuk. Mirjam beaamde dat voor 60 kilometer op een zaterdag, maar niet vier weken achter elkaar. Heeft ze gelijk in, zoals meestal. “Waarom ga je niet duiken?”, zei ze.

Nou had ik een vage afspraak met Robert Rhemrev om na mijn FLO de divemaster opleiding te gaan doen. Robert woont al 18 jaar op Ko Tao in Thailand en is eigenaar van Impian Divers, de enige Nederlandse duikschool op het eiland. Zeker niet de enige duikschool overigens. Het eiland van 4 bij 6 kilometer telt er een stuk of 71. Kort na de Kerst hadden we er contact over en de afspraak was snel gemaakt, ik kon terecht. Nou duurt een DM opleiding 3 tot 6 weken, dus het werd enig passen en meten om het rond de schoolvakantie van Marit te plannen. Frank wilde niet meer mee, is met een vriendje naar België op vakantie geweest en past nu op het fort. Uiteindelijk kwamen we er op uit dat ik een maand alleen naar Ko Tao zou gaan, dat Mirjam en Marit zouden volgen voor nog twee weken op het eiland en dat we daarna nog twee weken naar Tioman Island in Maleisië zouden gaan. Een complete duikvakantie zeg maar.

Met instructeur John

Duikvakantie? Hard werken beter gezegd en als divemaster trainee draai je vrolijk mee in de duikschool. Impian heeft twee boottrips per dag, met elk twee duiken. Als je de ochtendboot hebt, moet je rond. Half zeven in de duikschool zijn. Die boot is om 1100 uur terug, waarna de uitrusting voor de middagboot moet worden ingepakt. Diepe vertrekt om een uur of 12 en is tussen 1700 en 1800 uur weer terug in de haven. Vervolgens moet alle uitrusting worden gewassen en worden de tassen voor de volgende dag ingepakt. Zeg maar 12 tot 13 uur per dag en dat zeven dagen per week. Natuurlijk was er best tijd geweest om eens een blog te schrijven, maar ik den’ dat ik er gewoon minder zin in had. Voor het werk moest ik altijd een hoop schrijven dus nu gewoon even niet.

De eerste twee weken was ik vooral met mijn opleiding bezig. Theorie, skills, zwemtesten en assisteren bij opleidingen. John was mijn instructeur, maar ik draaide ook mee met de andere instructeurs en divemasters. Leuk was dat Peter, een van mijn beste vrienden ook nog een dikke week langs kwam om te duiken. Op 5 juli mocht ik mijn laatste opdrachten doen en kunstjes laten zien en was ik geslaagd voor de divemaster opleidng.

Daarna was het meewerken in de school. Tot 10 juli was het relatief rustig, daarna barstte het hoogseizoen los. Was ik verdorie weer hard aan het werk, met misschien wel nog meer uren, maar wel heel anders als in mijn vorige baan. Zo wordt er bij Impian veeeeeeeeeeel minder vergaderd dan bij Defensie om maar eens een markant verschil te noemen.

De overeenkomsten zijn er gelukkig ook. Naast hard werken: kameraadschap, collegialiteit, gezelligheid, veel lachen en hard ontspannen. De reset is goed geslaagd denk ik, ik ben benieuwd hoe ik die bestendigd krijg als ik straks weer terug ben in Nederland. Dankjewel Robert, Johan, Iris, Mark, Wout, Sander, Roy, Laurens, Levie, Jan en Jef voor een geweldige tijd op Koh Tao.

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Eindelijk een blog….

Uitloggen

Na anderhalve week van huis en tien duiken, bevind ik (Mir) me ook boven water in een soort zweeftoestand. De deining van de boot zit in mijn benen, het duiken maakt rozig. Sluit ik mijn ogen dan voelt het of ik op een wolkje slaap.

Wat een contrast met de periode hiervoor. Er zullen weinig lezers zijn die het niet herkennen. Zo’n periode waarin je je voortdurend zorgen maakt om mensen die je het aller-allerliefst zijn. Wat niks uithaalt – je moet je niet drukmaken over dingen die je niet kunt veranderen – maar je doet het. Tot je uiteindelijk zó moe bent dat je juist niet meer kunt slapen en zo gestresst bent dat je letterlijk vastzit. Geen fysio die je nog uit de knoop krijgt.

Gisteren vroeg Hans na het duiken of we kwamen ‘uitloggen’: de laatste duiken in je logboek schrijven (site, diepte, duur en wat er zoal te zien was) en daarna even lunchen en opfrissen. Klaar voor het volgende avontuur. 

‘Uitloggen’ dacht ik.

Vanaf de dag dat we op Ko Tao aankwamen, hebben we bijna elke dag gedoken. Marit heeft inmiddels twaalf duiken bijgeschreven en ik heb vanmorgen uitgeslapen, dus ik heb er maar tien (over Hans’ statistieken heb ik het niet eens, maar die was natuurlijk veel eerder begonnen). Ondanks mijn slaaptekort, onze jetlag en het tijdverschil stonden we al snel om 6.00 uur op om met de ochtendboot mee te kunnen. Heerlijk.

Elke duik is anders. Je ziet andere dingen en je leert af en toe iets bij, juist als er iets anders gaat dan verwacht. Schiet er n slang los? Klik je hem weer vast. Lekt je manometer? Draai je aan het ringetje of je flippert gewoon verder met die paar kleine belletjes. Daar loopt je fles echt niet van leeg. Als je fles losraakt, is het wel prettig als je buddy of Divemaster Hans ‘m weer vastzet. Er zit wel n extra riempje aan zo’n fles en hij zit met de ‘regulator’ ook aan je vest vast, dus je bent je fles echt niet helemaal kwijt of zo, maar het zit ineens zo raar flodderig allemaal. Al met al wordt het steeds vertrouwder onder water. Ook goed voor de ontspanning. 

Zo goed dat uitslapen ineens geen uitdaging meer is. Dus dat heb ik vandaag maar eens gedaan. Vandaag voor mij geen gestippelde roggen of triggervissen, maar wel garnalen…… gedroogd.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Koh Tao’s zeer onvolledige restaurantgids

Wat eet je zoal op het schildpaddeneiland? Best wel veel eigenlijk. Van duiken krijg je trek, want je verliest zo’n 5 tot 600 calorieën per uur. Dat komt niet zozeer door de beweging die je maakt, maar wel door de temperatuur van het water, waardoor je lijf extra hard moet werken om op temperatuur te blijven. En een divemaster moet sowieso hard werken en dus goed eten

Zest

Onze absolute topfavoriet voor westers eten. Heerlijke broodjes, salades en frietjes en uitgebreide ontbijtjes. Het personeel werkt er al jaren en is vrolijk en gastvrij. Open vanaf zes uur ’s ochtends tot vijf uur ’s middags.

Koh Tao Chicken Rice

Eenvoudig Thais restaurant met (inderdaad) Chicken. Rice, maar ook lekkere groene curry. Daarnaast hebben ze goede fruitshakes.

Long House

Thais restaurant waar ook veel locals eten, altijd een goed teken. Zo’n beetje alles wat ze aan eten in Thailand hebben staat ook hier op het menu. Ze houden goed rekening met de westerse smaak, maar kunnen ook gewoon Thais heet koken. Beste Som Tam (groene papayasalade) van het eiland.

Yang

Grote tent met een licht smoelzelig karakter, maar met prima eten, heel grote porties en lage prijzen. De kaart heeft naast Thais ook westerse gerechten, dus als je met een tiener eet, die het niet zo op Thais heeft is dit een prima plek. De kipburgers zijn gigantisch, maar ook de andere porties zijn heel groot. Je mag zelf je drank uit de koelkast halen.

Bro and Sis Place

Naast een poolbiljart een kaart met westers en Thais eten. Aan de haven, dus met een verkoelend zeewindje.

Infinity

Het Infinity restaurant maakt deel uit van het gelijknamige guesthouse en een massagesalon. Supersnelle service en vriendelijk personeel. De Pad Thai is hier erg Goes.

Reef Sports Bar

Een echte met grote schermen aan de muur met internationale sport wedstrijden. Aparte hamburgers en goede frietjes.

Breeze Koh Tao

Iets prijziger westers restaurant onder het Ananda hotel. Goed steak en tapas-achtingen schotels. Porties niet overdreven groot, wel lekker Tiger bier van de tap.

Cappuccino

Bakkerij met lekkere croissants en goede koffie. De yoghurt met fruit en muesli is ook goed, met honing.

Geplaatst in Uncategorized | 1 reactie

Maar als ze er niet is…..

… weet een man pas wat hij mist. Maar ze zijn er! Na een vliegreis van zo’n 18 uur met twee overstappen arriveerden Mirjam en Marit op Koh Samui. Na een nachtje in het Baan Bophut Beach Hotel namen we de ferry naar Ko Tao waar we inmiddels helemaal geïnstalleerd zijn in ons appartementje in het Field D House.

Het is fijn om weer bij elkaar te zijn.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Whale Shark

Niks aan toe te voegen, zo’n beest dat op 10 meter afstand voorbij zwemt is geweldig!

Geplaatst in Uncategorized | 2 reacties

Buddha Dag

Op 17 juli was het Buddha dag. Voor de westerlingen een dag dat er geen alcohol verkocht wordt, maar voor de Thai een van de vier hindoeïstisch / boeddhistische feestdagen van het jaar. Nou zijn de Thai gemiddeld niet overdreven religieus, meer zoals de gemiddelde Nederlander die alleen bij hoogtijdagen in de kerk komt, maar die dagen worden wel gevierd. Er zijn er vier per jaar.

Op 16 en 17 juli worden Asarnha Bucha Day and Khao Phansa gevierd. Asarnha is de dag dat Buddha voor het eerst preekte, Khao Pansa de start van de drie maanden durende retraite van de monniken; ze komen in principe dan hun tempel niet uit. Handig, want dat alt precies in de regentijd.

Op Koh Tao werd Buddha Dag gevierd met een kleurrijke processie. Niet bijzonder groots, maar wel gezellig en inclusief, de Kathoey (lady boys) dansen vrolijk mee. Dat dagje zonder bier kan overigens ook geen kwaad.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Divemaster!

Met instructeur John van Impian Dutch Dive Center, Koh Tao

BLUF (Bottom Line Up Front): Ik ben geslaagd voor mijn examen Divemaster. Afgelopen zaterdag heb ik de laatste openstaande punten van de opleiding afgewerkt. Met name de 100 meter duwen van een vermoeide duiker viel tegen (al had ik toch 4 van de 5 te halen punten). Daarna werkten we het skill-circuit af; het demonstreren van 25 duikvaardigheden. De 800 meter snorkelen/flipperen vielen onverwacht mee. Het oefenen in zwembad de Veur wierp toch zijn vruchten af. De twee laatste proeven betroffen “Search and Recovery” (terugvinden en bergen van verloren uitrusting) en het redden van een bewusteloze duiker onder water. Die laatste vaardigheid had ik vorig jaar uitgebreid geoefend in de Rescue Diver cursus en zat er nog best goed in, al blijft het voorttrekken van een bewusteloze duiker, terwijl je hem elke vijf tellen moet beademen, onder het gelijktijdig verwijderen van zijn en je eigen uitrusting toch een bijzondere vorm van multi-tasking. Licht vermoeid en met wat spierpijn in de beentjes toch alles mooi afgerond. Wie wil weten wat je verder moet kennen en kunnen, vindt HIER een compleet overzicht.

Omdat ik de theorietoets al eerder gemaakt had, ben ik nu helemaal klaar met de opleiding en dus geslaagd als Divemaster. Tijd voor een Singha! Het bleef nog lang onrustig op Koh Tao.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen